West Kingsdown

  • Home Cinema

In response to the COVID-19 pandemic, a long standing client of Modus Vivendi decided to carry out some improvements to their property due to working from home for the foreseeable future, and subsequently spending more time there than they would normally plan to. There was an existing Home Cinema that was installed prior to the client purchasing the property a number of years ago, so they decided it was time for an upgrade. After visiting a few of our demonstration facilities to experience different levels of systems, a specification was agreed, with Modus Vivendi providing a complete ‘turnkey’ solution, including building work, woodwork, painting & decorating as well as furnishings.

To assist the client in making a decision on colour schemes, renders of the room were produced, incorporating S-Panels to the front and rear wall. The client liked the extra detail the S-Panels provided so decided to go with the optional upgrade.

Due to the size of the room, and the client wanting to increase the amount of seats from 7 to 8, we had to overcome a number of limitations within the room, which included the removal of a radiator on one of the side walls to allow extra space to get to the second row. Because space was so critical, the radiator was replaced with electric underfloor heating. The original seating layout also didn’t allow the chairs to fully recline, which we were able to overcome by using seating from Cineca.

Another limitation was that the house was originally wired with all central equipment being located at the front of the Cinema Room. To overcome this we installed an AV rack in a cupboard behind the room, and relocated all of the cabling and equipment to this position, allowing us to gain extra space at the front of the room.

The specification includes an Artcoustic 5.2.2 Dolby Atmos speaker system, with a Screen Research 110” Ultra-Wide acoustically transparent projector screen with side masking. The masking allows the client to watch movie, and TV content without having to see black bars! A JVC projector with memory function was specified to allow the switching between the different modes, all controlled by the existing Control4 system. A lighting design was also carried out, and Rako lighting control specified to work in-conjunction with the Control4 system.

Our overall scope of work, also included the repurposing of the existing Cinema equipment in to a new external office building that was being constructed to allow the client to work from home more efficiently.